Villa Ornäs

1911 valmistuneen, arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnitteleman betonirakenteisen huvilan restaurointi | Sijainti Kauniainen | Laajuus 270 m2 | Rakennus on suojeltu asemakaavalla | Tilaaja yksityinen | Restaurointityö valmistunut 2013

Betonihuvila aikaansa edellä

Arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnittelema Villa Ornäs on Kauniaisten huvilayhdyskunnan omaleimaisimpia rakennuksia. Arkkitehti käytti rakenteissa koksikuonalla kevennettyä betonia ja rautaa. Keskuslämmitysjärjestelmä ja kolminkertaiset ikkunat olivat aikaansa edellä. Huvilaan kuului aikanaan Paul Olssonin suunnittelema suuri puutarha.

Restaurointi

Restauroinnissa huvilaan palautettiin siihen kuuluvia kerrostumia vinyylitapettien ja muovimattojen alta. Työssä käytettiin perinteisiä materiaaleja ja työtapoja. Salin alkuperäisestä koivuaiheisesta tapetista painettiin uniikkisarja liimavärein Lim och Handtryckin tehtaalla Ruotsissa. Puhallettua lasia, puuttuvia heloja ja poistettuja räppänöitä hankittiin kierrätettyinä. Päreristikon varaan rapattuja puisia seinä- ja kattopintoja kunnostettiin käyttäen kalkkilaastia. Vaurioituneita listoja, paneeleita ja lautalattioita täydennettiin 1:1 alkuperäisen mallin mukaisesti. Keittiökaapistot tehtiin puusepän mittatilaustyönä. Kellarikerrokseen toteutettiin modernit saunatilat.

Ulkopuolen viimeistely

Kesällä 2016 vuorossa on julkisivujen ja vesikaton palauttava korjaus. Vesikate uusitaan alkuperäisen mukaisena savitiilikatteena, ja rappaus kunnostetaan.