Villa Ornäs

1911 valmistuneen, arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnitteleman betonirakenteisen huvilan restaurointihankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelu | Sijainti Kauniainen | Rakennus on suojeltu asemakaavalla | Laajuus 270 m2 | Tilaaja yksityinen | Toteutus valmistunut sisätilojen osalta 2013 ja julkisivujen sekä vesikaton osalta 2016

Betonihuvila aikaansa edellä

Arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnittelema Villa Ornäs on Kauniaisten huvilayhdyskunnan omaleimaisimpia rakennuksia. Arkkitehti käytti rakenteissa koksikuonalla kevennettyä betonia ja rautaa. Keskuslämmitysjärjestelmä ja kolminkertaiset ikkunat olivat aikaansa edellä. Huvilaan kuului aikanaan Paul Olssonin suunnittelema suuri puutarha.

Restaurointi

Restauroinnissa huvilaan palautettiin siihen kuuluvia kerrostumia vinyylitapettien ja muovimattojen alta. Työssä käytettiin perinteisiä materiaaleja ja työtapoja. Salin alkuperäisestä koivuaiheisesta tapetista painettiin uniikkisarja liimavärein Lim och Handtryckin tehtaalla Ruotsissa. Puhallettua lasia, puuttuvia heloja ja poistettuja räppänöitä hankittiin kierrätettyinä. Päreristikon varaan rapattuja puisia seinä- ja kattopintoja kunnostettiin käyttäen kalkkilaastia. Vaurioituneita listoja, paneeleita ja lautalattioita täydennettiin 1:1 alkuperäisen mallin mukaisesti. Keittiökaapistot tehtiin puusepän mittatilaustyönä. Kellarikerrokseen toteutettiin modernit saunatilat.

Ulkopuolen viimeistely

Kesällä 2016 oli vuorossa julkisivujen ja vesikaton palauttava korjaus. Vesikate uusittiin alkuperäisen mukaisena savitiilikatteena, ja rappaus kunnostettiin.