Miksi perinteistä maalia?

Toimistomme suunnitelmissa käytämme ensisijaisesti vain perinteisiä maalityyppejä, kuten pellavaöljymaalia, keittomaalia, kalkkimaalia, liimamaalia ja temperamaalia. Miksi näin? Syitä on useita, ja ne kiertyvät toistensa ympärille.

Pitkä käyttökokemus ja kaunis vanheneminen

Tavoitteena on aina maalatun pinnan ja rakenteen rakennusfysikaalinen toimivuus, hyvä sisäilma, mahdollisimman vähäinen kemikaalikuorma, kaunis vanheneminen sekä pitkä käyttökokemus. Nyrkkisääntönä on, että uutuudet on tehty uusiin taloihin, mutta niissäkin vanha konsti voi olla parempi kuin pussillinen uusia. Erityisesti vanhoja taloja korjattaessa maalityypin valinnalla on merkitystä.

Mitä muita syitä perinteisen maalien käyttämiseen on?

Perinteiset maalit vanhenevat kauniisti ja kestävät hyvin aikaa. Ne eivät perustu fossiilisesta öljystä tehtyyn muoviin. Itse valmistettuina ne eivät myöskään sisällä kemianteollisuuden tarjoilemia lisäaineita, kuten erilaisia pehmentimiä tai säilöntäaineita. Toki kaupallisissa perinteisinä myytävissä maaleissa voi olla myös näitä.

Myös rautakaupasta saa perinteistä maalia

Perinteistä maalia saadakseen ei ole pakko ryhtyä itse maalitehtailijaksi. Useilla valmistajilla on tarjolla valmiiksi purkitettuja, laadukkaita maaleja. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana – tuoteselosteiden lukeminen on tarpeen. Valitettavasti ne eivät kuitenkaan aina kerro koko totuutta purkin sisällöstä. Perinteisinä myytävissä maaleissa on myös isoja laatueroja, kuten kaikissa muissakin tuotteissa.

Ekologista vai “ekologista” maalia

Markkinoille on tullut myös moderneja maalaustuotteita, joita mainostetaan ekologisuudella. Monet näistä ovatkin käyttökelpoisia, mutta osassa vihreys taitaa olla vain päälle liimattua. Uusia hyviä, luomurakentajan työkalupakkiin sopivia avauksia on kuitenkin tehty esimerkiksi luonnonväreillä ja savimaaleilla. Saksassa ekoajattelulla on Suomea pidemmät perinteet, ja sikäläisellä lainsäädännöllä rajoitetaan myös maaleista käytettynä haihtuvia yhdisteitä. Suomessa lainsäädäntö rajoittuu siihen, kuinka paljon näitä aineita saa purkkiin panna.

Myöhemmin palaamme blogissamme tarkemmin eri maalityyppeihin ja niillä maalaamiseen.

Emilia Saatsi