Rossipohja kestää terveenä satoja vuosia

Rossipohjan historia ja ominaisuudet

Perusajatuksena rossipohjassa on, että lattia on koko alaltaan eristetty, ja sen alla on tuulettuva ryömintätila. Täyte- eli rossipohja tarkoittaa tarkkaan ottaen laudoitusta, joka kantaa eristeen. Vuonna 1893 kirjoitettiin: ”Nykyaikoina on ruvettu tekemään silta rossipermannon kanssa siten että niskasten päälle asetetaan haljispuolikkaat pyöreä puoli ylöspäin, sitten sammalia jotka poljetaan tiukkaan ja sammalien päälle multaa. Mullan päälle asetetaan toiset niskaset, joihin naulataan sileäksi höylätyt siltapalkit.” Rossipohja on multapenkkiä alttiimpi routavaurioille, koska sisätilasta kulkeutuva hukkalämpö ei pääse pitämään perustuksia sulana. Perustukset on vietävä routarajan alle. Rossipohjatalossa ei tule ongelmaa, vaikka luukut unohtuisivat talveksi auki. Vanha hyvä ohje kuitenkin on: kissanluukut kiinni silloin, kun järvi on jäässä. Tärkeää on, että kesällä luukut pidetään auki.

Vanhan talon rossipohjarakenne, joka on tyhjennetty alapohjatäytteestä eli lämmöneristeestä. Vuoliaisten päältä nousevat korokepuut, joiden varassa ovat lattialautoja kannattavat koolaukset. Alimpana näkyy alapohjatäytettä kantava rossipohjalaudoitus.

Rossipohjan tulevaisuus

Rossipohjalle on helppo ennustaa loistavaa tulevaisuutta. Oikein suunniteltuna ja rakennettuna rossipohja vastaa kaikkiin nykyisiin ja tuleviin haasteisiin: se on ekologinen, luonnollinen, varmatoiminen ja turvallinen. Betonia ei tarvita kuten maanvaraisessa lattiassa. Puurakenteet sitovat itseensä hiiltä. Täytteenä voidaan käyttää luonnollista, hengittävää eristettä, kuten purua tai turvetta. Huolloksi riittää, kun kissanluukut avataan ja suljetaan, ja ryömintätila muistetaan pitää puhtaana orgaanisesta jätteestä ja muusta sotkusta. Nykyisten säädösten mukaan, ryömintätilan keskikorkeuden on oltava vähintään 800mm. Tämä tuo haasteita esteettömyyden saavuttamiselle, koska lattia nousee väistämättä korkealle maanpinnasta. Ryömintätilan alapinnan kaivaminen maanpinnan alle ei ole välttämättä hyvä idea, koska se saattaa lisätä ryömintätilan kosteusrasitusta. Ryömintätilan tarkastamista ja huoltoa varten on järjestettävä kunnollinen huoltoluukku. Tuuletus vie pois maasta nousevan kosteuden, radonin ja muut epäpuhtaudet. Radonalueilla saattaa olla tarpeen viedä ryömintätilasta tuuletusputki vesikatolle asti. Lämmöneristyksen on oltava maltillinen, jotta eristeen alapinta ei viilene liikaa. Lisäksi on pidettävä huolta alapohjan hyvästä ilmatiiviydestä. Tällä reseptillä syntyvät alapohjat, jotka kestävät satoja vuosia.

Emilia ja Pekka Saatsi