Tähtiventtiili – Painovoimaisen ilmanvaihdon valttikortti

Tähtiventtiili on säädettävä pyöröventtiili uunin yläosassa. Se liittyy savuhormiin tulipesän reittiä suoremmin ja poistaa ilmaa myös lämmityskauden ulkopuolella. Tähtiventtiili soveltuu vain uuneihin, joissa on yläliittymä. Se tarkoittaa, että savu poistuu hormiin uunin yläosasta, ei alaosasta.

Tähtiventtiilin toimintaperiaate selviää hyvin piirroksesta, joka on julkaistu arkkitehti G. E. Aspin teoksessa Huonerakenteiden oppi vuonna 1902. Tässä uunissa tähtiventtiili sijaitsee uunin kyljessä. Venttiilistä alkava kanava kulkee nousujohteisesti peltien väliin.

Mihin tähtiventtiilin toiminta perustuu?

Ilman tähtiventtiiliä, uunien kautta tapahtuva poistoilmanvaihto olisi ainoastaan tulipesän suuluukun varassa. Käytännössä: ilma ei juuri poistu suuluukun kautta muuten kuin silloin, kun uunia lämmitetään. Tämä johtuu kahdesta seikasta: huonetilan luontaisten painesuhteiden vuoksi lämmin ilma pyrkii poistumaan huonetilan yläosasta. Toisekseen poistoilma ei tahdo jaksaa kiertää tuliputkea ylös, poskikanavia alas, ja lopulta ylös piippuun. Tarvitaan suora reitti hormiin huonetilan yläosasta, ja tähän tarpeeseen on kehitetty tähtiventtiili. Uuneista erilliset poistoilmakanavat toki toimivat riippumatta tähtiventtiilin asennosta.

Mistä moinen nimitys?

Tähtiventtiiliä on kutsuttu myös kierreventtiiliksi avausmekanismin ja tupakointiventtiiliksi erään käyttötarkoituksen mukaan. Me käytämme tähtiventtiili-nimitystä. Se johtuu kiertämällä avattavan pyöreän venttiilin säteittäisestä aukkojen muodosta. On myös saranoituja venttiilejä ja kiertämällä avattavia, jousella varustettuja malleja. Muodon ja avausmekanismin moninaisuudesta riippumatta, venttiilin toimintaperiaate on sama.

Kuvan venttiili on kierrettävää, jousella varustettua mallia. Se on omasta pönttöuunistamme 1930-luvun alusta.

Miten tähtiventtiiliä käytetään?

Tähtiventtiili pidetään pääsääntöisesti avatussa asennossa. Sen toimintaa säädellään savupelleillä. Molemmat pellit kiinni: ilma ei vaihdu tulisijan kautta. Molemmat pellit auki: tulisijaa voi lämmittää (kun tähtiventtiili on kiinni) jolloin ilma vaihtuu tulipesän suuluukun kautta. Ylempi pelti auki, alempi kiinni: ilma vaihtuu tähtiventtiilin kautta. Jos tulisijaa on juuri lämmitetty, tulisijan lämpö ei karkaa hormiin. Alempi savupelti auki, ylempi kiinni: ilma ei vaihdu tulisijan kautta. Jos tulisijaa lämmittää, savu tulee tähtiventtiilin kautta huonetilaan. Lämmityskauden ulkopuolella kannattaa pitää alempaa peltiä kiinni, ylempää auki, ja tähtiventtiiliä auki. Näin ilma vaihtuu parhaiten. Vetoa parantavat piipunhattu ja hormien hyvä kunto.

Lopuksi

Tähtiventtiiliä voidaan periaatteessa ilmanvaihdon sijaan käyttää lämpimän ilman kierrättämiseen huoneessa uunin lämmittämisen jälkeen. Tällöin ylempi pelti pidetään kiinni ja alempi pelti, tähtiventtiili sekä uuninluukkujen ilmareiät auki. Tätä ei kuitenkaan voi suositella, koska uunin kanavista tulee tarpeettomasti hajuja huoneeseen.

Painovoimaisesta ilmanvaihdosta ja uunilämmityksestä voit lukea lisää kirjoituksiamme täältä.

Emilia ja Pekka Saatsi