Askolan kirkko

1799 rakennetun hirsirakenteisen ristikirkon korjaus- ja muutoshankkeen (mm. ikkunat, sisätilamuutokset, talotekniikka) sekä uuden talousrakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelu | Sijainti Askola | Laajuus 950 m2 | Rakennus on suojeltu kirkkolailla | Tilaaja Askolan seurakunta | Rakennuslupa myönnetty 2021, toteutus käynnissä, valmistuminen 2022

Askolan kirkon historiaa

Askolan kirkko on valmistunut 1799. Sen on rakentanut aikanaan tunnettu kirkonrakentaja Matti Åkergren. Kirkossa on n. 700 istumapaikkaa. Vuonna 1832 alunperin hirsipintainen kirkkoverhoiltiin laudoituksella, joka maalattiin punaiseksi. Vuosisadan lopulla kirkon sisätilat maalattiin ja paneloitiin. Ulkoseinien punainen sävy muuttui valkoiseksi. Vuonna 1898 kirkkoon hankittiin ensimmäiset lämmityslaitteet. Vuonna 1939, seurakunnan 300-vuotisjuhlan edellä, kirkossa suoritettiin huomattavia restaurointitöitä. Tuolloin mm. saarnatuoli ja alttarirakennelma palautettiin vanhaan asuunsa.

Korjaus- ja muutoshanke

Meneillään olevassa hankkeessa mm. päivitetään kirkon talotekniikkaa sekä tehdään muutoksia kirkkotilaan. Muutoksia ovat mm. alttarilla tapahtuvat järjestelyt, kirkon käytön monimuotoisuutta tukevien tilojen luominen sekä yleisilmeen eheyttäminen varmistamalla, että arkiset talotekniset varusteet on integroitu mahdollisimman huomaamattomiksi. Toiminnallisuutta parannetaan siten, että pihapiiriin rakennetaan uusi talousrakennus, johon sijoittuvat mm. esteetön wc sekä tekniset tilat. Pihapiiriin väliaikaisesti sijoitettu öljysäiliö poistetaan, ja miljöötä eheytetään. Kirkon ulkoportaiden esteettömyyden parantamista tutkitaan, varmistaen että ne eivät aiheuttaisi hirsiseinille ylimääräistä kosteusrasitusta. Ikkunat kunnostetaan perinteisin menetelmin, ja samalla lasitusta muokataan siten, että kondenssin muodostuminen laseihin estetään.