Muovia vai luomua hirren väliin?

Perinnerakentaja: älä lue tätä kirjoitusta, jos haluat nukkua yösi hyvin. Olet varmaankin lähtenyt rakennusprojektiin ajatellen, että muovi on viimeinen asia jota seinääsi laitetaan. Silti lähes jokaisessa, käsin veistetyssäkin hirsitalossa on muovia joka puolella, hirsiseinän sisällä. Hirsien välissä tilkkeenä käytettävä pellavanauha pysyy nimittäin kasassa muovisideaineella. Muunlaista pellavanauhaa ei valitettavasti ole myynnissä. Tuoteselosteissa puhutaan kierrellen lämpökuidusta tai uusiokiinnityskuidusta, mutta yhtä kaikki muovista on kyse. Muovisideainetta käytetään kaikissa eristelevyissäkin, myös selluvilla-, turve- ja pellavalevyissä, mutta se on jo toisen kirjoituksen aihe. Onko muovisideaineiselle pellavanauhalle vaihtoehtoja hirsirakentamisessa?

Sammal on vanhin ja edelleen ylittämätön tilkeaine

Vanhin tilke hirsien välissä saven lisäksi on ollut sammal. Tavallisimmin on käytetty seinäsammalta, karhunsammalta tai rahkasammalta. Parhaana on pidetty karkeaa ja pitkävartista karhunsammalta. Omaa hirsisaunaamme varten nostin itse suosta suuren määrän rahkasammalta, toki maanomistajan luvalla. Sammal lähti helposti irti isoina tukkoina. Puristelin paikan päällä enimmät vedet pois, sulloin jätesäkkiin ja kuljetin takakontissa kotiin. Lopullinen kuivatus tapahtui pyykkinarulla ja saunanlauteilla.

Rahkasammalta kuivumassa Saksalan pikkukoulun pyykkinarulla syksyllä 2010.

Myöhemmän ajan riveitä ja lopun ajan tilkkeitä

Sammalen jälkeen tilkeaineina on pellavan ohella käytetty esimerkiksi hamppua, lumppu- ja paperisuikaleita sekä puulastuvillaa. Kun perinteinen hirsirakentaminen päättyi jälleenrakennuskauden jälkeen ja tilalle tulivat sorvatut lomamökit, alkoi myös tilkeaineissa rappion kausi. Pyöröhirsien välistä irvistävät mineraalivillakaistat ovat antiteesi entisaikojen kirvesmiesten käsityölle ja terveelle rakennustavalle. Mineraalivillasta irtoaa kuituja huoneilmaan sen lisäksi, että sen kosteusfysikaalinen toiminta poikkeaa puun toiminnasta. Paljonkaan parempi tilke ei ole nykyään usein käytetty solumuovi tai polypropeeni. Polypropeenia pidetään mikrobien näkökulmasta puhtaana ja turvallisena, mutta muovituotteena se ei sovellu ainakaan perinteiseen hirsirakentamiseen. Tällaiset muovinauhat, jos niitä välttämättä halutaan käyttää, olisi luontevampaa jättää liimahirsien ja muun teollisen puurakentamisen repertuaariin. Jopa eräs tunnettu perinteisen hirsirakentamisen asiantuntija suosittelee kirjoissaan saunoihin polypropeenia eikä pellavaa, johtuen pellavan homehtumisriskistä. Tällainen suositus kertoo huonosta ymmärryksestä. Missään huonetilassa ei kosteus saa olla jatkuvasti niin korkea, että tilke vetää homeeseen. Sauna on kylpemisen jälkeen tuuletettava ja kuivatuspesällinen poltettava, jolloin rakenteet kuivuvat eikä ongelmia ilmene.

Irtonaista, sideaineetonta pellavarivettä ja pellavanauhaa ryhmäkuvassa

Irtorivettä on saatavilla

Muovikammoista lohduttanee, että pellavarivettä on saatavana myös irtotavarana verkkokaupassa, vailla mitään sideainetta. Olen kuitenkin käynyt hirsien tilkitsemisestä lukuisia keskusteluita osaavien hirsirakentajien kanssa ja ymmärtänyt, että nauhamaisen tilkkeen käyttö nopeuttaa ratkaisevasti rakentamista. Irtonainen pellavarive tai sammal ei tahdo pysyä hirren selässä, vaan helposti putoilee ja aiheuttaa edestakaista tekemistä ja siten lisää rakentamiseen kuluvaa aikaa sekä kustannuksia. Irtonainen rive pitäisi kiinnittää paikalleen, jotta työ helpottuisi. Ajatus niittipyssyllä kiinnitetystä sammaleesta tai pellavasta hirren selässä ei kuitenkaan oikein tunnu luontevalta.

Tasapaino helppouden ja luonnonmukaisuuden välillä

Koska muovisideaine ei käsitykseni mukaan aiheuta rakennusfysikaalista ongelmaa, sopii mielestäni pellavanauha edelleen hirren tilkkeeksi myös perinteiseen hirsitaloon. Jos kuitenkin halutaan olla todella puritaaneja, suosittelen kokeilemaan sammalta. Irtonainen pellavakuitu on erinomainen materiaali ikkunoiden ja ovien karmiraoissa. Niissä ei ole mitään syytä käyttää pellavanauhaa. Itse olemme kokeilleet myös omien lampaiden villoja karmiraoissa. Koiden varalta villan sekaan olemme laittaneet sanomalehden suikaleita.

Pekka Saatsi

P.S. Riveostoksilla kannattaa olla tarkkana, sillä irtokuidun lisäksi myydään pellavanauhasta ylijääneitä palasia säkissä. Siinä tuotteessa yhdistyvät nauhan ja irtotavaran huonot puolet: hankaluus ja muovi, joten sitä en voi suositella.

Rahkasammaltuppo suoraan suosta nostettuna kirjoittajan kädessä.