Bostads Ab Tempelgatan 9

1920-luvulla valmistuneen tiilirakenteisen taloyhtiön LVIS-peruskorjauksen ja yleisten tilojen muutostöiden arkkitehtisuunnittelu | Sijainti Helsinki | Rakennus kuuluu Etu-Töölön kaupunginosan valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön (RKY) | Laajuus 24 huoneistoa / 2743 brm2 | Tilaaja Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy | Toteutus valmistunut 2023

Etu-Töölö valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna kulttuuriympäristönä

Etu-Töölön katukuvan yhtenäisyys perustuu 1923 laadittuun julkisivukaavioon, joka määrittelee kattokulman, julkisivun perusjaon ja aukotuksen. Alueella on isoja suljettuja suurkorttelipihoja sekä puistoja ja istutuksia avartamassa korkeaa ja yhteen rakennettua katunäkymää. Pääasiassa kuusikerroksisten kerrostalojen arkkitehtuurissa näkyy muutos pelkistetympään jugendin koristeellisuuden jälkeen. Etu-Töölön säteittäisten katujen keskipisteen muodostaa Temppeliaukio, jolla sijaitsee 1960-luvulla kalliokumpareen sisään louhittu Temppeliaukion kirkko. (Lähde: rky.fi)

Taloyhtiön historiaa

Bostadsaktiebolag Tempelgatan 9 valmistui Helsingin Etu-Töölöön vuonna 1927. Rakennuksessa on asuntoja 22kpl ja liikehuoneistoja 2kpl. Rakennuksessa on painovoimainen ilmanvaihto. Kuusikerroksinen rakennus edustaa arkkitehtuuriltaan 1920-luvun klassismia.

LVIS-peruskorjaus ja yleisten tilojen muutostyöt

Kohteelle on tehty LVIS-peruskorjaus, jonka lisäksi on kiinnitetty huomiota yhtiön yleisiin tiloihin. Haasteena vanhan taloyhtiön kohdalla on ollut sovittaa yhteen lähes satavuotiaan yhtiön rakennustekniikka ja tämän hetken tarpeet. Olemme vastanneet hankkeen arkkitehtisuunnittelusta. Arkkitehtisuunnittelussa olemme huolehtineet esimerkiksi pintoihin ja rakenneratkaisuihin liittyvistä esteettisistä ja arkkitehtonisista tavoitteista ja laatumäärittelyistä.