Uusi uimapaviljonki “Syli”

Uuden puurakenteisen laiturin ja uimapaviljongin arkkitehtisuunnittelu | Sijainti Fjällbon puisto, Tuusula | Tilaaja Tuusulan kunta | Ehdotus arkkitehtuurikutsukilpailuun 2019, 2. palkinto

Arkkitehtuurikutsukilpailu

1900-luvun alussa Tuusulan Rantatien alueella asui taiteilijayhteisö ja alueella oli useita huviloita. Monista huviloista löytyi tuolloin laituri, joiden päässä oli uimapaviljonki. Tuusulan kunta järjesti arkkitehtuurikutsukilpailun Tuusulassa sijaitsevan Fjällbon puistoon tulevan uuden laiturin ja uimapaviljongin suunnittelemiseksi. Kilpailun tarkoituksena oli löytää ympäristöön sopiva ja ympärivuotuiseen käyttöön soveltuva maisemallisesti ja toiminnallisesti korkeatasoinen laituri ja uimapaviljonki. Ehdotuksemme “Syli” sai kilpailussa toisen palkinnon.

“Syli” yhdistää uutta ja vanhaa

Paviljonki polveutuu vanhoista uimahuoneista sekä niittyladoista, joiden alas kapenevat seinät suojaavat kosteusrasitukselta. Paviljongin sisään on koverrettu onkalo, syli, jonka suojissa voi odotella venettä, vaihtaa varusteita ja katsella maisemaa. Laiturin kulkutaso ja paviljongin sisäpinnat on epäsuorasti valaistu rakenteisiin kiinnitetyillä valaisimilla. Laiturille johtava luiska on kiinnitetty nivelliitoksella vanhaan kiviperustukseen ja laituriin. Laituri ja paviljonki kelluvat ponttonien päällä, minkä johdosta veneeseen ja järveen kulkeminen onnistuu esteettömästi, aina samalta korkeudelta.

Kierrätyskelpoiset materiaalit

Rakenteissa ja pintaverhouksessa lyövät kättä perinteinen ja uusi puurakentamistekniikka. Runkorakenteena ovat LVL (Laminated veneer lumber) -kehät. Kehän sisäpinnassa on pintamateriaalina öljytty punahehkuinen tervaleppärima. Ulkopinnassa on perinteinen käsittelemätön, hopeiseksi patinoituva veistetty haapapaanu. Veistetyllä paanulla on satojen vuosien käyttöikä. Laituri on käsittelemätöntä Siperian lehtikuusta, joka kestää hyvin säätä. Luonnolliset puupinnat ovat miellyttäviä ja patinoituvat kauniisti ja elävästi. Materiaalit, ponttoneja ja metallikiinnikkeitä lukuun ottamatta, ovat puuta. Kaikki materiaalit ovat kierrätyskelpoisia.