Kuusamon Yhdyskulma

1950-luvun pankkirakennuksen restauroinnin sekä kahvila- ja asuinkäyttöön muuttamisen pää-, arkkitehti- ja rakennesuunnittelu | Sijainti Kuusamo | Kohde on suojeltu asemakaavalla | Laajuus 780 m2 | Tilaaja Kuusamon kaupunki | Toteutus valmistunut 2023

Suojeltu 1950-luvun pankkitalo

Yhdyskulman talo valmistui Kuusamon keskustaan 1950-luvulla Pohjoismaiden Yhdyspankin taloksi. Se on suojeltu asemakaavalla. Rakennuksen arkkitehtoninen hahmo aumattuine tiilikattoineen ja koristeellisine piippuineen on ryhdikäs ja tunnistettava. Nyt on alkanut uusi vaihe rakennuksen historiassa, kun monia muutosvaiheita kokenut rakennus restauroitiin alkuperäiseen loistoonsa Kuusamon keskustan kruununjalokiveksi.

Restaurointi vanhaa palauttaen

Restaurointihankkeessa rakennuksen katutason tilat kunnostettiin korkeatasoiseksi kahvila-konditoriaksi asiakastiloineen. Yläkertaan toteutettiin asuntoja. Kellari palvelee aputiloina. Kiinnitimme erityistä huomiota takennuksen suojeluarvojen vaalimiseen. Luoteissivulle palautettiin vanha sisäänkäynti, joka muutettiin esteettömäksi uuden luiskan avulla. Koillissivulle palautettiin kaksi vanhaa ikkunaa. Suunnitteluratkaisuissa panostettiin terveellisiin ja kestäviin korjaustapoihin ja materiaalivalintoihin. Vesikatteeksi palautettiin aito savitiili, joka oli aiemmassa remontissa muutettu ilmeettömäksi betonitiileksi. Aloitimme suunnittelun inventoimalla kohteen paikan päällä syksyllä 2021, jonka jälkeen laadimme laserkeilaamalla tuotetun pistepilven pohjalta lähtötilanteen tietomallin. Suunnitelmat valmistuivat tammikuussa 2022, ja rakennustyöt valmistuivat kesäksi 2023.

Valokuvat: © Anders Portman, Kuvatoimisto Kuvio Oy, 2023