Vantaan kaupunginmuseo

Vuonna 1862 valmistuneen, alun perin asemarakennukseksi rakennetun, museorakennuksen sisäpintojen pintakäsittelyiden sekä uusien opasteiden suunnittelu | Sijainti Tikkurila, Vantaa | Kohde on suojeltu asemakaavalla | Tilaaja Vantaan NCC Suomi Oy (pintakäsittelyt) ja Vantaan kaupunginmuseo (opasteet) | Toteutus valmistunut 2020 (pintakäsittelyt) ja 2021 (opasteet)

Rautatieasemasta museoksi

Vantaan kaupunginmuseo toimii Tikkurilassa rakennuksessa, joka valmistui 1862 Suomen ensimmäisen rautatien väliasemaksi. Rakennuksen suunnitteli Hämeen lääninarkkitehti Carl Albert Edelfelt. Tikkurilan aseman lisäksi vain pääteasemat Helsingissä ja Hämeenlinnassa rakennettiin tiilistä. Helsingin alkuperäinen asema purettiin vuonna 1918 ja Hämeenlinnan asema paloi samana vuonna. Tikkurilan asema on siis Suomen vanhin tiilinen rautatieasema. (Lähde: Vantaan kaupunginmuseo)

Uuden opasteet museovieraita ilahduttamaan ja informoimaan

Laadimme Vantaan kaupunginmuseon rakennukseen uudet opasteet, joiden tarkoituksena oli parantaa ja selkeyttää museovieraiden tiedotusta. Suunnittelimme opasteet mahdollisimman selkeiksi ja helposti ymmärrettäviksi. Symbolimaiset kuvat ovat kansainvälisiä ja siksi tekstejä isommassa roolissa. Saavutettavuuden varmistamiseksi kuulimme vammaisneuvostoa suunnitteluvaiheessa. Haimme inspiraatiota vanhoista emalikylteistä kuitenkin siten, että oman aikamme ilme saa näkyä, leikkisyyttä unohtamatta. Yhdessä museon henkilökunnan kanssa mietimme, mikä on pysyvää ja mikä vaihtuvaa informaatiota. Esimerkiksi aukioloajat ja väliaikaiset ohjeistukset sijoittuvat tyylikkäisiin kehyksiin mutta ovat helposti vaihdettavissa ilman, että on tarvetta teippailla erillisiä lappuja oviin.

Sisäpintojen käsittelyt sävyineen

Museorakennukseen asennettiin hissi saavutettavuuden parantamiseksi, ja samalla tuli ajankohtaiseksi kaikkien sisäpintojen maalaus. Suunnittelimme pintakäsittelyt ja värisävyt historiallisen rakennuksen ominaispiirteitä kunnioittaen. Värisävyjen sopivuus varmistettiin teettämällä mallit sävyistä ennen työn aloitusta.

Valokuvat 1-6: © Anders Portman, Kuvatoimisto Kuvio Oy, 2023. Valokuvat 7-9: Stella Karlsson, Vantaan kaupunginmuseo.