X Linja 10

1800-luvun lopulla valmistuneen hirsirakenteisen asuinrakennuksen restaurointihankkeen ja uuden piharakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelu | Sijainti Kalliomäki, Forssa | Kohde on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY) Forssan teollisuusyhdyskunta | Laajuus 85+22 m2 | Tilaaja Faktia Valmennus Oy | Toteutus valmistunut 2014

Kalliomäki on Forssan keskustassa välittömästi kirkon itäpuolella sijaitseva tiheästi rakennettu Forssan vanhin pientaloalue. Kalliomäessä sijaitseva suunnittelukohteemme X linja 10 oli ajan saatossa päässyt huonoon kuntoon, ja lisäksi sen alkuperäinen arkkitehtuuri oli viime vuosikymmenten remonteissa muutettu kokonaan toisenlaiseksi. Kokonaisvaltaisessa restauroinnissa rakennus pääosin palautettiin alkuperäiseen asuunsa. Työ toteutettiin hengittävin materiaalein. Ilmatiiviyttä parannettiin, painovoimaisen ilmanvaihdon toimivuus varmistettiin. Korjauksessa käytettiin kierrätettyjä rakennusosia, ja uusia tehtiin vanhan mallin mukaisesti. Esimerkiksi kuistille teetettiin uudet karmilliset ikkunat, ja vanhat ikkunat hyödynnettiin sisäpuitteina. Sisäpihan julkisivu koottiin vanhasta julkisivuvuorauksesta. Päätyjen yläosat ovat vanhaa panelointia.

Detaljit toteutettiin alkuperäisen mukaisesti. Esimerkiksi julkisivupaneelin valinnassa huomioitiin paneelin paksuus, leveys, profiili sekä julkisivuvuoraukseen liittyvä listoitus ja tuulilautojen detaljointi. Julkisivut maalattiin alkuperäisten sävyjen mukaisesti perinteisellä pellavaöljymaalilla.

Päätimme, että jotta rakennus näyttää ja tuntuu vanhalta ja historiallisesti arvokkaalta myös jotain sisätiloissa on säilytettävä alkuperäisenä. X linja 10:ssä valittiin näiksi osiksi makuuhuoneen alkuperäinen lattia ja katon helmiponttipaneeli. Tupakoinnista ja epämääräisestä muusta käytöstä likaantuneet ja hajuja itseensä keränneet tapetit poistettiin. Vanhan periaatteen mukaan tiloihin laitettiin pinkopahvi niille pinnoille, joissa se aiemminkin oli. Pinkopahvin päällä olleet tapettikerrokset dokumentoitiin. Alkuperäiset ovet ja ehjät listat asennettiin kunnostettuina takaisin paikoilleen. Rikkoutuneet listat uusittiin alkuperäisen mukaan.

Saunatilat pesu- ja pukutiloineen sekä tekniset tilat sijoitettiin uuteen ulkorakennukseen, joka rakennettiin perinteiseen tapaan tontin rajalle. Rakennukset rajaavat väliinsä pienen mutta viihtyisän ja vehreän pihan.