RHS Koy Ykstoista

1908 valmistuneen asuin- ja toimistorakennuksen rakennushistoriaselvitys | Sijainti Helsinki | Laajuus 2331 kem2 | Tilaaja Suomalainen Lääkäriseura DUODECIM Ry | Työ valmistunut 2023

Jugendhelmi Pääskysen korttelissa

Rakennushistoriaselvityksen kohteena oli vuonna 1908 valmistunut, arkkitehti Vilho Penttilän suunnittelema asuinrakennus. Kohde sijaitsee Kalevankatu 11:ssa, Kampin kaupunginosassa Helsingin ydinkeskustassa. Rakennus sijoittuu lähelle Annankadun ja Kalevankadun risteystä Vanhan kirkon läheisyydessä sijaitsevaan Pääskysen kortteliin. Kohde sijaitsee tiiviisti rakennetussa kaupunginosassa, jonka rakennuskanta on pääosin 1900-luvun alusta.

Kohteen erityispiirteitä

Kohteen rakentuminen kytkeytyy 1800-luvun loppupuolella alkaneeseen taloudelliseen kasvuun, joka Kampin kaupunginosassa sai aikaan 1910-luvun loppuun asti jatkuneen kiivaan uudisrakentamisvaiheen. Rakennuksen julkisivuarkkitehtuuri on ajalleen ominaista. Aikakaudelle tyypillisistä piirteistä voidaan mainita esimerkiksi plastinen julkisivusommittelu, koristeelliset nurkkatornit, erkkerit, vaihtelevan muotoiset ja kokoiset ruutuikkunat, yksittäiset katuparvekkeet ja julkisivun luontoaiheiset ornamentit. Julkisivussa on yhdistetty karkeaa ja sileää rappauspintaa sekä luonnonkiveä.

Porrashuoneiden olennaisin elementti porrasmuodon ohella on jugendtyylinen kaidekokonaisuus. Näyttäviä ja aikakaudelle tyypillisesti muotoiltuja massiivisia päätytolppia kiertävät takorautakaiteet. Porrashuoneet ovat valoisia niihin liittyvien ikkunoiden ja parvekkeiden ovien myötä.

Historiallinen valokuva: Constantin Grünberg (Helsingin kaupunginmuseo).