Sippolan kirkko

1879 valmistuneen tiilikirkon saavutettavuuskorjauksen sekä piha-alueiden korjaus- ja muutostöiden pää- ja arkkitehtisuunnittelu | Sijainti Kouvola | Rakennus on suojeltu kirkkolailla | Tilaaja Kouvolan seurakuntayhtymä | Toteutus valmistunut 2023

Sippolan kirkon historiaa

Sippolan punatiilikirkko on Anjalankosken seurakunnan pääkirkko. Kirkon on suunnitellut turkulainen arkkitehti C. J. von Heideken, ja se rakennettiin vuosina 1878-1879. Uusgoottilaista arkkitehtuuria edustava rakennus on muodoltaan pitkäkirkko. Kirkkoa on korjattu vuosina 1903 ja 1927. Kristuksen kirkastusta esittävän alttaritaulun on maalannut turkulainen Aleksandra Såltin. Sippolaan taulu sijoitettiin 1887. Kirkontornin neljästä kellosta kaksi on peräisin jo Sippolan varhemmasta 1700-luvulla rakennetusta kirkosta. Suuremmat kaksi kelloa saatiin lahjoituksena vuonna 1911. Sippolan kirkkoon mahtuu noin tuhat henkeä. Kirkossa on urkujen lisäksi äänentoisto ja piano.

Kirkon saavutettavuuden parantaminen

Laadimme Kouvolan seurakuntayhtymän toimeksiannosta suunnitelmat kirkon piha-alueiden kehittämisestä ja eräistä kirkkorakennukseen liittyvistä muutoksista. Kirkon pääsisäänkäynnin saavutettavuutta kohennettiin purkamalla ulkoportaat ja rakentamalla ne uudelleen pääosin samoista kivistä, helpommin kuljettaviksi. Portaiden yhteyteen toteutetaan myöhemmin lisäksi nostin. Kirkon sisätilojen saavutettavuutta kohennettiin luiska- ja kaideratkaisuin. Muutokset toteutettiin mahdollisimman huomaamattomasti, rakennuksen erityispiirteitä vaalien. Suunnittelimme kirkon ulkovalaistuksen toteutustapaa siten, että rakennuksen hillitty arvokkuus säilyy. Lisäksi suunnittelimme sadevesien poistamisen kirkon seinustoilta miljööseen sopivin ratkaisuin.

Kirkon piha-alueiden kehittäminen

Suunnittelimme uuden sankarivainajien muistomerkin, joka sijoittuu kirkon läheisyyteen. Suunnittelimme Karjalaan jääneiden muistolaattojen rivistön kohentamisen metallisin istutusaltain sekä kasvillisuuden avulla. Laadimme suunnitelmat piha-aluetta rajaavan valurautaisen, koristeellisen aidan kunnostetamiseksi.