Sippolan kirkko

1879 valmistuneen tiilikirkon saavutettavuuskorjauksen sekä piha-alueiden korjaus- ja muutostöiden pää- ja arkkitehtisuunnittelu | Sijainti Kouvola | Rakennus on suojeltu kirkkolailla | Tilaaja Kouvolan seurakuntayhtymä | Suunnitelmat valmistuneet 2022, toteutus käynnissä

Sippolan kirkon historiaa

Sippolan punatiilikirkko on Anjalankosken seurakunnan pääkirkko. Kirkon on suunnitellut turkulainen arkkitehti C. J. von Heideken, ja se rakennettiin vuosina 1878-1879. Uusgoottilaista arkkitehtuuria edustava rakennus on muodoltaan pitkäkirkko. Kirkkoa on korjattu vuosina 1903 ja 1927. Kristuksen kirkastusta esittävän alttaritaulun on maalannut turkulainen Aleksandra Såltin. Sippolaan taulu sijoitettiin 1887. Kirkontornin neljästä kellosta kaksi on peräisin jo Sippolan varhemmasta 1700-luvulla rakennetusta kirkosta. Suuremmat kaksi kelloa saatiin lahjoituksena vuonna 1911. Sippolan kirkkoon mahtuu noin tuhat henkeä. Kirkossa on urkujen lisäksi äänentoisto ja piano.

Kirkon saavutettavuuden parantaminen

Olemme laatineet Kouvolan seurakuntayhtymän toimeksiannosta suunnitelmia kirkon piha-alueiden kehittämisestä ja eräistä kirkkorakennukseen liittyvistä muutoksista. Kirkon pääsisäänkäynnin saavutettavuutta kohennetaan ulkoportaiden yhteyteen toteutettavan nostimen sekä luiska- ja kaideratkaisujen avulla. Muutokset toteutetaan mahdollisimman huomaamattomasti, arkkitehtuurin arvokkuus säilyttäen. Olemme myös ideoineet kirkon valaistusta hillityllä tavalla. Lisäksi olemme suunnitelleet uudelleen sadevesien poistamisen kirkon seinustoilta.

Kirkon piha-alueiden kehittäminen

Olemme suunnitelleet uuden sankarivainajien muistomerkin, joka sijoittuu kirkon läheisyyteen. Myös Karjalaan jääneiden muistolaattojen rivistöä kohennetaan metallisin istutusaltain sekä kasvillisuuden avulla. Piha-aluetta rajaava valurautainen, koristeellinen aita kunnostetaan.