VTS Makkarajärvenkatu 48

Kahden uuden 6-kerroksisen asuinkerrostalon pää- ja arkkitehtisuunnittelu | Sijainti Tampere | Laajuus 5 054 kem2 / 70 asuntoa | Tilaaja Tampereen Vuokratalosäätiö sr / VTS-kodit | Toteutus valmistunut 2023

Urbaania asumista pikaratikan varrella

Tampereen Hervantaan, uuden pikaratikan varrelle, on valmistunut syksyllä 2023 suunnittelemamme kahden uuden kerrostalon kokonaisuus. Kaupunkikuvallisena tavoitteenamme on ollut luoda asemakaavan tavoitteet mielessä pitäen laadukasta ja viihtyisää kaupunkimaista ympäristöä. Rakennukset luovat tietoisen porttiaiheen yhdessä naapurin kanssa, Makkarajärvenkadun suunnasta tarkasteltuna. Arkkitehtuurissa olemme tavoitelleet ilmettä, joka on samanaikaisesti sekä ajankohtainen että ajaton. Tavoitteenamme on ollut, että kohde on tunnistettavissa oman aikamme arkkitehtuuriksi, ja samalla aikaa kestäväksi. 

Korkealaatuisen taiteen avulla olemme halunneet tuoda kohteeseen visuaalista näyttävyyttä vastapainoksi yleisilmeen rauhallisuudelle. Taiteilija Jussi TwoSeven on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu taiteilija, joka on luonut mieleenpainuvia muraaleja niin Suomessa kuin ulkomailla. Jussin kohdetta varten luoma käpyaihe luo muistuman paikan luontoon.

Julkisivuaukotuksen rytmiä on täydennetty umpinaisemmilla julkisivupinnoilla. Puuta on käytetty visuaalisena mausteena ja tuomaan kosketusetäisyydelle materiaalista lämpöä. Luonnon monimuotoisuutta ja samalla parvekkeilta avautuvia näkymiä on huomioitu mm. piharakennuksen viherkaton avulla.

Asunnot on suunniteltu toimiviksi ja valoisiksi. Suojaisat, lasitetut parvekkeet luovat mahdollisuuksia arjen ulottamiselle ulkotiloihin. Asuntokohtaisten parvekkeiden yksityisen luonteen vastapainona, sisäpihalla on monipuolisia mahdollisuuksia yhteisölliselle tekemiselle. Pihan toimintojen jäsentelyssä on luotu edellytyksiä luonteville kohtaamisille.