Suomenlinnan merivartioasema

1800-luvulta rakentuneen pihapiirin rakennusten restaurointihankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelu sekä piha-alueen maisema-arkkitehtisuunnittelu | Sijainti Suomenlinna, Helsinki | Laajuus useita rakennuksia | Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde | Tilaaja Suomenlinnan hoitokunta ja tilojen käyttäjät | Toteutus valmistunut 2022

Pihapiirin rakennukset

Rakennukset C24, C25, C26 ja C27 sijaitsevat Suomenlinnan merilinnoitukseen kuuluvan Ison Mustasaaren läntisimmällä rannalla. 1890-luvulla valmistunut kasarmirakennus C25 on yksikerroksinen, lamasalvottu hirsitalo, jossa on kaksi toisiinsa nähden poikittaista runko-osaa. Yhdessä vuonna 1885 valmistuneen makasiinin C26 kanssa rakennusten muodostama pihapiiri kuvastaa venäläisen varuskunta-ajan suunnittelutavoitteita. Rakennus C27 on suurikokoinen venevaja, joka on valmistunut vuonna 1917. Sen tunnistettava hahmo muodostuu rannan suuntaan viettävistä katoista ja aaltopeltijulkisivusta, joka lienee Suomen varhaisin. Rakennus C24 on 1970-luvulla valmistunut sauna, joka on aikanaan sovitettu hienovaraisesti vanhaan pihapiiriin. Olemme laatineet rakennuksista suunnittelun pohjaksi myös rakennushistoriaselvitykset.

Restaurointi Poliisin, Tullin ja Rajan yhteinen tukikohdaksi

Pihapiirin rakennukset on kunnostettu Rajavartiolaitoksen, Tullin ja Poliisin yhteiseksi tukikohdaksi. Olemme suunnitelleet pihapiirin rakennusten korjaus- ja muutostyöt sekä laatineet piha-alueen maisema-arkkitehtisuunnitelmat Suomenlinnan hoitokunnan ja tilojen käyttäjien toimeksiannosta. Rakennusten C24, C25, C26 ja C27 sekä pihan suunnittelu- ja toteutustyö on alkanut vuonna 2017 ja saatettu valmiiksi 2022. Rakennusten lisäksi tukikohdan alueeseen kuuluu laitureita ja helikopterikenttä.