Suomenlinna C24, C25, C26 & C27

1800-luvulta rakentuneen pihapiirin rakennusten restaurointihankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelu sekä piha-alueen maisema-arkkitehtisuunnittelu | Sijainti Suomenlinna, Helsinki | Laajuus useita rakennuksia | Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde | Tilaaja Suomenlinnan hoitokunta | Toteutus valmistunut 2022

Pihapiirin rakennukset

Rakennukset C24, C25, C26 ja C27 sijaitsevat Suomenlinnan merilinnoitukseen kuuluvan Ison Mustasaaren läntisimmällä rannalla. 1890-luvulla valmistunut kasarmirakennus C25 on yksikerroksinen, lamasalvottu hirsitalo, jossa on kaksi toisiinsa nähden poikittaista runko-osaa. Yhdessä vuonna 1885 valmistuneen makasiinin C26 kanssa rakennusten muodostama pihapiiri kuvastaa venäläisen varuskunta-ajan suunnittelutavoitteita. Rakennus C27 on suurikokoinen venevaja, joka on valmistunut vuonna 1917. Sen tunnistettava hahmo muodostuu rannan suuntaan viettävistä katoista ja aaltopeltijulkisivusta, joka lienee Suomen varhaisin. Rakennus C24 on 1970-luvulla valmistunut sauna, joka on aikanaan sovitettu hienovaraisesti vanhaan pihapiiriin. Olemme laatineet rakennuksista suunnittelun pohjaksi myös rakennushistoriaselvitykset.

Restaurointihanke

Olemme suunnitelleet pihapiirin rakennusten korjaus- ja muutostyöt sekä laatineet piha-alueen maisema-arkkitehtisuunnitelmat Suomenlinnan hoitokunnan toimeksiannosta. Rakennusten C24, C25, C26 ja C27 sekä pihan suunnittelu- ja toteutustyö on alkanut vuonna 2017 ja saatettu valmiiksi 2022. Yleisöltä suljetun pihapiirin ulkopuolelle restaurointihankkeesta näkyy lähinnä uusi aita sekä rakennusten C25 ja C26 uusittu julkisivukäsittely, joka on toteutettu perinteisellä pellavaöljymaalilla.