Suomenlinna C24, C25, C26 & C27

1800-luvulta rakentuneen pihapiirin rakennusten restaurointihankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelu sekä piha-alueen maisema-arkkitehtisuunnittelu | Sijainti Suomenlinna, Helsinki | Laajuus useita rakennuksia | Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde | Tilaaja Suomenlinnan hoitokunta | Suunnittelu ja toteutus 2017-

Pihapiirin rakennukset

Rakennukset C24, C25, C26 ja C27 sijaitsevat Suomenlinnan merilinnoitukseen kuuluvan Ison Mustasaaren läntisimmällä rannalla. 1890-luvulla valmistunut kasarmirakennus C25 on yksikerroksinen, lamasalvottu hirsitalo, jossa on kaksi toisiinsa nähden poikittaista runko-osaa. Yhdessä vuonna 1885 valmistuneen makasiinin C26 kanssa rakennusten muodostama pihapiiri kuvastaa venäläisen varuskunta-ajan suunnittelutavoitteita. Rakennus C27 on suurikokoinen venevaja, joka on valmistunut vuonna 1917. Sen tunnistettava hahmo muodostuu rannan suuntaan viettävistä katoista ja aaltopeltijulkisivusta, joka lienee Suomen varhaisin. Rakennus C24 on 1970-luvulla valmistunut sauna, joka on aikanaan sovitettu hienovaraisesti vanhaan pihapiiriin. Olemme laatineet rakennuksista suunnittelun pohjaksi myös rakennushistoriaselvitykset.

Restaurointihanke

Olemme suunnitelleet pihapiirin rakennusten korjaus- ja muutostyöt sekä laatineet piha-alueen maisema-arkkitehtisuunnitelmat Suomenlinnan hoitokunnan toimeksiannosta. Suunnittelu- ja toteutustyö on alkanut vuonna 2017. Rakennusten C24, C26 ja C27 korjaustyöt on saatettu päätökseen, ja vuosina 2020-2021 toteutetaan C25:n sekä pihan työt. Yleisöltä suljetun pihapiirin ulkopuolelle restaurointihankkeesta näkyy lähinnä rakennusten C25 ja C26 uusittu julkisivukäsittely, joka on toteutettu perinteisellä pellavaöljymaalilla. Myös uusi aita tulee olemaan näkyvä elementti, kun sen toteutus valmistuu.